Voorbereiden op zwangerschap

Voorbereiden op zwangerschap

Amsterdam – Groeit de baby goed? Hoe kan ik mij het beste voorbereiden op de zwangerschap? Hoe word ik gezond zwanger? Ik heb een harde buik, wat adviseren jullie mij? Op deze en meer vragen rondom zwangerschap geven de verloskundigen van het Verloskundecentrum antwoord. Maar nog voor je zwanger bent, kun je bij ze terecht. Bijvoorbeeld voor advies over wat je het beste kunt doen en laten als je zwanger wilt worden. Hoe bereid je je voor? Wat mag je wel of juist niet eten? Is het inderdaad goed om extra folium te slikken? Wil je daarentegen nog liever even wachten met het krijgen van een kindje? Ook dan is het verloskundecentrum de plek waar ze je helpen met allerlei vormen van anticonceptie.

Team van verloskundigen en gynaecologen 
Zwanger zijn is een bijzondere periode. Het is ook een spannende periode. Hoe verloopt het? Gaat het goed met het kindje? Hoe gaat het met jezelf? De ene vrouw geniet er met volle teugen van, de ander krijgt daarentegen allerlei pijntje en ongemakken. De verloskundige is ervoor om je de hele periode bij te staan. Uniek aan het Verloskundecentrum is dat de verloskundigen dit doen samen met een team van gynaecologen. Zij werken namelijk samen met het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Door dit unieke samenwerkingsverband ben je als vrouw verzekerd van de best mogelijke zorg en begeleiding tijdens én na je zwangerschap. Samen bepaal je welke zorg het beste past bij jouw zwangerschap, behoeften en wensen. Het gaat er tenslotte om dat de negen maanden zo goed mogelijk verlopen én dat je kunt genieten van het zwanger zijn. 

Persoonlijk
De zorg is heel laagdrempeligheid en persoonlijk. Maak je je ergens zorgen over, dan is er altijd iemand die je te woord staat en helpt, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Een hele geruststelling. De persoonlijke begeleiding maakt het tevens mogelijk om onder deskundige medische begeleiding thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Uiteraard hangt dit onder meer af of er mogelijke complicaties optreden tijdens de zwangerschap. In beide gevallen echter word je bijgestaan door je verloskundige.  

Zeker weten dat alles goed gaat
Gedurende de hele zwangerschap zijn er elf controles. Er wordt gekeken of de baby zich goed ontwikkelt in de baarmoeder, of de bloeddruk van de toekomstige moeder goed is en er worden tips en adviezen uitgewisseld. In het begin kom je iedere vier tot zes weken op consult, naarmate de zwangerschap vordert wordt dat verhoogd naar een wekelijks consult. Iedere controle gaat volgens een vast stramien: meten van bloeddruk, beoordelen van groei en ontwikkeling van de baby, bloedonderzoek en een echo-onderzoek. 

Thuis of in het ziekenhuis? 
En dan is het moment van de bevalling. Hoe bereid je je hierop het beste voor? Wanneer bel je? Zijn pijnstillende middelen nodig? Beval je thuis of in het ziekenhuis? Vragen die je met je persoonlijke verloskundige van het Verloskundecentrum vooraf doorneemt. Zij staat je bij tijdens en na de bevalling en zorgt dat je de zorg krijgt die nodig is. Thuis of in het ziekenhuis.

Voor meer informatie en/of vragen graag mailen naar:
redactie@zorg-amsterdam.nl

Bron: Zorg Amsterdam

← Terug naar overzicht artikelen