Komt kind niet lekker mee op school?

Komt kind niet lekker mee op school?

Amsterdam – Stemmingswisselingen. Niet lekker meekomen op school. Is dit typisch pubergedrag of is er meer aan de hand met je kind en kan het tijdelijk psychologische hulp gebruiken? En stap je dan naar een reguliere psycholoog of naar een speciale kindertherapeut? Manon en Petra van de Psychologen Praktijk vertellen meer.

Huiswerk, toetsen, vriendenclubjes, sport, sociale media. Voor sommige kinderen en jongeren kan dit allemaal teveel worden. Ze willen alles en ze willen het ook nog eens perfect hebben. Kortom, stress. Alleen kan een kind niet altijd goed zijn gevoelens onder woorden brengen met als gevolg bijvoorbeeld huilbuien, erge boosheid, teruggetrokken gedrag of problemen op school. Voor kind én ouders is het best moeilijk om hier mee om te gaan. Als ouder heb je wellicht het gevoel dat je het nooit goed doet, en het kind voelt zich niet begrepen. Wordt het dan tijd om eens met een psycholoog te praten? ,,Ja,” is het antwoord van Manon en Petra. ,,We leven in een concurrentiemaatschappij waar presteren belangrijk is. Bovendien hebben we heel veel keuzes en begint de stress als bij de Citotoets in groep 6.” Als GZ psychologen hebben zij zich gespecialiseerd in kinderpsychologie en werken sinds 2009 samen in de Psychologen Praktijk. Ze helpen kinderen met schoolproblemen, gedragsproblemen en emotionele problemen. 

Waarom een kinderpsycholoog?
Als je de stap hebt gemaakt om een psycholoog in te schakelen, ga je dan naar een reguliere of een die specifiek kinderen behandelt? Volgens Manon en Petra zijn er een aantal belangrijke redenen om te kiezen voor een kinderpsycholoog. ,,Een kinderpsycholoog houdt ten eerste rekening met het ontwikkelingsniveau van een kind. Als je jong bent, ben je nog in ontwikkeling en worstel je met vragen over wie je bent en wat je wilt. Daarnaast stemmen wij de technieken af op het kind. We gebruiken veel visuele middelen en leggen dingen helder uit zonder moeilijke termen te gebruiken. Wat ook heel belangrijk is, is dat wij kijken naar de context. School en thuis spelen een grote rol in het leven van een kind. Heeft het kind bijvoorbeeld het gevoel dat anderen altijd alles lukt en hemzelf niet, dan heeft dat ook thuis zijn weerslag. Ouders spelen een grote rol: ze weten vaak niet hoe ze met het gedrag om moeten gaan of vinden het lastig om hun verwachtingen bij te moeten stellen. Een therapie is altijd maatwerk en afhankelijk van de vraag samen met de ouders of individueel.”

Het zelf kunnen
Het belangrijkste doel waar ze in de Psychologen Praktijk naar toe werken, is het ‘zelf kunnen’ van het kind. De therapie omvat een aantal sessies. Zodra het doel van de therapie is bereikt, moet het kind zover zijn dat het weer zelfvertrouwen heeft. Mocht er onverhoopt een terugval zijn, dan kan het kind terug grijpen op wat het geleerd heeft tijdens de therapie. Tijdens de sessies leren kinderen bijvoorbeeld dat ze altijd een keuze hebben. 

Mooiste geschenk
Manon en Petra stimuleren en helpen ze om zich bewust te worden van hun gevoel, gedrag en houding. De gedachte ‘ik heb het goed geleerd’ kan bijvoorbeeld helpen bij een schooltoets. ,,Het mooiste geschenk dat je een kind kunt geven, is vertrouwen. Zit je kind even niet lekker in zijn vel, heb vertrouwen dat het gaat lukken, eventueel met wat hulp. Wij gaan er vanuit dat een kind die kracht in zich heeft. We helpen alleen met het vinden van de luikjes om die kracht weer te laten stromen.”

Wel of geen vergoeding
Een kinderpsycholoog inschakelen kan via de huisarts of rechtstreeks. In het eerste geval is zorgvergoeding mogelijk, in het laatste geval zijn de kosten voor eigen rekening.

Voor meer informatie en/of vragen graag mailen naar:
redactie@zorg-amsterdam.nl

Bron: Zorg Amsterdam

← Terug naar overzicht artikelen